27 Temmuz 2008 Pazar

Nerede Kalınır-Ne yenir-Nasıl gidilir

NASIL GİDİLİR?
İstanbul otoyol çıkışı ve Bilecik Sapağı, Bilecik'e 13 km kala genişletilen rampanın asfaltlanmasıyla,kabus olmaktan kurtarılmış. Vites düşmeden Kütahya çevre yoluna sapılıyor.Afyon girişine gelince sola Konya'ya ve Konya çevre yoluyla Karaman'a devam ediliyor.Bu kez sıra Mersin istikameti ve Sertavul Geçidi'ne geliyor. Rakım 1650 metreden önce Mut ve deniz seviyesi sıfıra iniyor. Silifke Kalesi ve sağa yani batıya dönüp Anamur yönüne 35 km devamla, Yeşilovacık Koyu ve dalış merkezine ulaşılıyor.
Mersin’in en çok bilinen ilçelerinden biri olan Silifke, il merkezine yaklaşık olarak 85 Km uzaklıkta yer almaktadır.
Nüfus yoğunluğu açısından Mersin’in üçüncü büyük ilçesi olan Silifke (ilki merkez ilçe, ikincisi Tarsus ilçesidir), tarihi, kültürü, yemekleri, doğal güzellikleri ile sadece şehrin değil, ülkemizin en önde gelen ilçelerinden biridir.
Mersin Silifke, tarihi ve turistik değeri kadar ticari anlamda da önemli bir konumda yer almaktadır. Yapımı halen devam etmekte olan Akdeniz Sahil Yolu Silifke’den geçmektedir.
NEREDE KALINIR?

NE YENİR?
İstanbul çıkışından sonra Afyon ve Konya dışarıdan geçilince,yemek haliyle Toroslar'a kalıyor.Mut'a 38 km, Silifke'ye 110 km kala zirvede Sertavul Et Lokantası bulunuyor.Ustanın ismi Arslan. Usta yörenin dağ havasında, kekik otuyla beslenmiş körpe kuzuları bir gün dinlendirip sattığını söylüyor. Müşteriler K.Ereğli, Cumra, Hatta Mersin'den geliyor. Önce kızarmış ekmek,ardından bıçakla kesilir cinsten ağır bir yoğurt. Türküsünde var, "Silifke'nin yoğurdu, Ah seni kimler doğurdu?" Sonra bir tabak kömür ateşinde pişirilmiş diş diş sarmısak ve küçük sivri biber. Haydaa ceza mı bu? Çok acı zehir zemberek. Limon, maydanoz, roka... Bir başka tabak ve iki kulaklı koca bir çukur sac içinde, dilim kesilmiş patatesler.Bunlar fırında pişirilmiş, üzerinde kömürde pirzola çok gibi görünsede,dağ havasıyla gidiyor. Yanında aroması yüksek ince öğütülmüş yayla kekiği. Veli Yılmaz'ın işletmesi, Sertavul yıl boyu açık.

Sertavul Et Lokantası
Tel: (324) 783 78 01
Ve sıra balığa geliyor... Silifke-Erdemli yolu, Ayaş Kasabası Kumburnu Adem Kara'nın işletmesi Çakıl Restaurant'da; günlük lahos,akya, çipura, kalamar gibi çeşitlerle,ızgara, tava, buğulama,ve tuzda kusursuz garnitürlerden oluşan spesiyaller bulunuyor.Kaya koruğu otu, soğan, sarmısak,limon ve maydanoz, hepsi yörenin.Yemek üstüne çay veya kahve ikramı, tabakta çiçeklerle yapılıyor. Kıvamında pişirilmiş balık, denize çakılı çıpa, hava netse karşıda Kıbrıs'ın silüeti, kıyıyı yalayan dalgalar ve çözülen iyot kokusu unutulur gibi değil...
Çakıl Restoran
Tel:0324 522 22 01
Ama bir de "zahter" var. Hatay, Adana ve Mersin'de aktarlarda satılıyor ve kahvaltıda yeniyor.Silifke'de de var. Leblebi tozu,dövülüp toz haline getirilmiş karpuz çekirdeği,susam ve zahter adlı baharattan oluşan lezzetli, iştah açıcı bu karışım bir tabağa;has zeytinyağı da bir başka tabağa konuluyor. Köşe ekmeğinin içini açıyor, önce yağa bandırıyor, sonra da karışımı serpip kapatıyor ve yiyorsunuz.yörede daha birçok lezzet var. Körpe etler, taze balıklar, dalından meyveler, zahter tozu, şalgm suyu,sarmısaklı acı roka, keçiboynuzu pekmezi, nar ekşisi, badem içi vs.Keklik heykelli Silifke meydanından dönüp Mut yoluna çıkarken sağımızda Silifke Kalesini,solumuzda Silifke folklorcular heykelini bırakıp tırmanıyoruz. 25. km de Keben Köyü var, tam
yeri Yarma Mevkii, yol kenarında bir de dükkân. Arife bacı katkı maddesi kullanmadan doğal nar ekşisi yapıyor. Şişelerle satıyor.Ekşi nardan yapılan nar ekşileri salataya lezzet katarken kollestrol şekeri de düşürüyor. Yörenin narı meşhur, tam zamanı Ekim ortası.Toroslar'dan toplanma iri
yapraklı kekiklerinden de almalı, çaygibi demleyip içmeli, hele ikinci dem de renk de çıkıyor. Erik,Silifke aşılı Washington portakal ve de yemelik narlar lezzetli.
Kekikli, reyhanlı ayran
Yolun devamında kısa süre sonra bu defa Göksu manzaralı bir Danyal Ateş'in mola yeri kekik,reyhan, ceviz karışımı ile hazırlanan ayrandan mutlaka için. Lütfen bu lezzeti kaçırmayın. Bardaktan da içebilirsiniz ama size bakır kalaylı kuplu bir tas'a koyacaklar ayranı içinde bir de saplı küçük bir kepçe koyacaklar. Sol elinizle kulplu kabı tutup sağ elinizle küçük kaşık benzeri kepçeyi batırıp
batırıp içiyorsunuz yazarken bile imrendim. Silifke Konya Karayolu 27. km Ortaören Köyü.Sıkma, Gözleme, Bazlama, Enişte Tatlısı,odun ateşinde çay.Danyal Ateş, kartvizitini küçük bir kolonya şişesine yapıştırmış,isteyenlere plastik şişedeki kolonyayı veriyor. Düşünce ilginç,kolonyanın kokusu daha da ilginç!

UÇAN Blogları

1 yorum:

Dede dedi ki...

https://www.facebook.com/silifketaskonak