21 Eylül 2015 Pazartesi

Atayurt-Atatürk Gazi Çiftliği

ATAYURT GAZİ ÇİFTLİĞİ
1935 Yılında Atatürk tarafından kurulan “Tekir Çiftliği Kooperatifi daha sonra “Gazi Çiftliği” olarak anılan kooperatif ,ilk kooperatif kurumu olmasın dan dolayı manevi değer taşımaktadır.Kooperatif, Beldemiz sınırları içinde , eski adı “Tekir”,bu günkü adıyla Olukbaşı Mahallesinde yer alan 12607 dönüm miktarlı araziyi;Silifke Tapu Sicil Müdürlüğünün 8 Temmuz 1925 gün ve 4-5-6 numaralı kayıtla rına göre 36.000 TL’ ye satın almış olduğu tespit edilmiştir.
  Tarımsal ve hayvansal yeni türler bu çiftlikte denenip üretilerek tüm illerimize yayılmış ve yurt dışından damızlık hayvanlar yine bu çiftlikte ülkemizin şartlarına göre geliştirilmiştir.Atatürk daha sonra çevre köylülerinin eğitilebilmesi için bir Bölge Ziraat Okulu yaptırmıştır. Teknik elemanların raporlarında Bölge Ziraat Okulu yapımında zeminin seramik kaplı olduğu ve Selanik’ten geldiği ,ayrıca duvarlarda sfenks çalışması yapıldığı tespit edilmiştir.
Çiftlik daha sonra 1 karakol binası ,1 lojman ,1 kooperatif idare binası ,depo ve ahır ilave edilerek büyütülmüştür. Atatürk’ün tüm mallarını Türk Milletine vermesinin ardından çiftlik toprakları topraksız köylülere dağıtılmış ,karakol binası lojman ve idare binası ise 1950’li yıllarda Bulgaristandan göç eden soydaşlarımıza konut olarak verilmiştir.
  Ahır ve depolar haricinde binalar mevcuttur.Lojman ve idare binası halen konut olarak kullanılmakta,diğerleri ise kendi haline terkedilmiş durumdadır.Bugün kooperatif binalarının olduğu alanda pekçok yapı yapılmış ,bölge yerleşim merkezi haline gelmiştir. Söz konusu yapıların ülkemizin ilk koo- peratif kurumu binaları olması nedeniyle Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 06.10.1994 gün ve 1913 sayılı kararı ile “taşınmaz kültür varlığı” olarak tescil edilmiştir. Karar çerçevesinde mülkiyeti şahıslara ait lojman ve idare binasının yeri olarak adlandırılan 1786-1819-712 nolu parseller kamulaştırılarak 23.07.1998 tarihinde Maliye Hazinesi adına tescili yapılmıştır.
  Atatürk tarafından “Bölge Ziraat Okulu” amacıyla yaptırılan binanın mülkiyeti ise İl Özel İdare adınadır.Karakol binası yeri taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmesine rağmen kamulaştırılması yapılmamış olup ,mülkiye ti halen şahıslarındır.
  Mevcut binalar kendi başlarına terkedilmiş olup bakımsızlıktan harabeye dönmüş haldedir. Çiftlik bugün gerekli restorasyonları yapılmış ve korunmaya alınmıştır.



UÇAN Blogları

Hiç yorum yok: